Het kopen of verkopen van een woning geeft veel vragen. Op een aantal veel gestelde vragen vindt u hieronder het antwoord. Mocht uw vraag er niet bij zitten stel die dan aan ons. Wij helpen u graag verder bij al uw vragen.
De onderhandelingen starten pas als de verkopende partij een tegenbod doet. Als je dus als koper een belachelijk laag bod doet kan de verkoper zeggen dat hij daar geen belangstelling voor heeft. Dan is er wel een bieding maar zijn er dus géén onderhandelingen.
Nee, want de vraagprijs wordt als uitnodiging gezien om een bod te doen (uitspraak Hoge Raad). Dus al bied je de vraagprijs dan kan de verkoper nog steeds beslissen of hij wel of niet op het bod ingaat.
Ja, tijdens de onderhandelingen mag de verkoper de prijs veranderen, zowel omhoog als omlaag. Maar als koper mag dat natuurlijk ook. Zodra je als koper van de verkoper een tegenbod hebt ontvangen, vervalt namelijk jouw eerdere gedane bod.
Ja, dat mag want niet elke onderhandeling leidt tot een verkoop. Er mag zelfs met meerdere partijen tegelijkertijd onderhandelt worden. De makelaar moet dat dan wel duidelijk aangeven bijvoorbeeld door te zeggen dat de woning ‘onder bod’ is.
Als geïnteresseerde kun je dan een bod uitbrengen, maar de makelaar gaat pas met jou in onderhandeling als de onderhandelingen met de actuele koper beëindigd zijn.
Nee, de makelaar gaat samen met de verkoper bekijken met wie ze als eerste in onderhandeling willen treden. De makelaar en verkoper kijken niet alleen naar wie het eerst reageert of wie het hoogste bod doet. Ook zaken als welke voorwaarden of zekerheden kan iemand bieden of oplevertermijn spelen hierin een rol.
Ja, dat mag. Soms is er zoveel belangstelling dat moeilijk is te bepalen wie de juiste koper is voor de woning. De makelaar kan dan in overleg met de verkoper de biedingsprocedure wijzigen naar een inschrijvingsprocedure. Daarbij hebben alle potentiele kopers een gelijke kans om te bieden. Als de makelaar al bepaalde toezeggingen aan bieders heeft gedaan moet hij die wel eerst nakomen.
Kosten Koper wordt meestal gebruikt bij bestaande woningen. De kosten bestaan uit notariskosten, overdrachtsbelasting en kadasterkosten. Deze kosten worden zoals de naam al zegt door de koper betaald.
daarnaast
Vrij op Naam wordt meestal gebruikt bij nieuwbouw. De kosten bestaan onder ander uit notariskosten en overdrachtsbelasting. Deze kosten komen voor rekening van de verkoper.
Nee, de makelaar zal het akkoord aan u en de verkoper schriftelijk melden. Tevens maakt hij de koopovereenkomst op met alle gemaakte afspraken. Pas nadat koper en verkoper de koopovereenkomst beide hebben ondertekend is de koop tot stand gekomen. Dit noemen ze ook wel het schriftelijksheidsvereiste. Voor de koop en verkoop van onroerend goed is een mondelinge afspraak niet bindend.
Het kan gebeuren dat je als koper in alle hectiek om een woning krijgen, je achteraf na het tekenen van de koopovereenkomst, toch twijfels krijgt over de koop. De wet geeft je 3 dagen de tijd om alles nog eens rustig te overdenken over je beslissing. Binnen deze 3 dagen kun je als koper de koop ongedaan maken. Dit moet je wel schriftelijk doen. De 3 dagen kunnen ook langer zijn want de 3 dagen bedenktijd mogen niet eindigen in een weekend of op een erkende feestdag want dan tellen we er één dag bij. Verder moeten er minimaal 2 werkdagen in de 3 dagen zijn. De 3 dagen bedenktijd kunnen dus in werkelijk ook 5 dagen zijn!